Posted on Napsat komentář

Ověřený recept na ty nejlepší svatební koláčky

Ověřený recept  na ty nejlepší svatební koláčky

 

Hledáte recept na výborné, křehké, a rychlé svatební koláčky? Právě jste ho našli. Koláčky jsou ověřeny, minimálně stovkou mlsných jazýčků, a všemi doporučeny. Jsou nekynuté, rychlé, výborné a i po případném rozmrazení jako čerstvé.

svatebni kolacky

Co budete potřebovat?

  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 250 dkg 100% tuku
  • 6 dkg droždí
  • 6 dkg cukru
  • 3 žloutky
  • asi 1/8 l mléka
  • citronovou kůru
  • nádivky na plnění

Z jedné dávky jsme měli cca 350 koláčků z našich formiček velkých cca 2 cm.

Jak na to?

  • Do teplého mléka s lžičkou cukru přidáme droždí,
  • necháme vzejít kvásek,
  • do mísy dáme mouku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, 3 žloutky, 1/8 l mléka, nastrouhaný 100% tuk,
  • poté přidáme vzešlý kvásek a těsto důkladně propracujeme,
  • TĚSTO NENECHÁME KYNOUT,
  • necháme ho jen chvilku odležet v ledničce,
  • vykrajujeme malinkaté koláčky (my měli vykrajovátko podobné jako je na linecké cukroví s průměrem cca 2 cm),
  • zdobíme je nádivkami,
  • koláčky dáváme teplé do krabic a hned cukrujeme moučkovým cukrem.

Upozornění: neděláme moc dávek dopředu, protože droždí pořád pracuje.

Z naší zkušenosti doporučuju na pečení dvě trouby.

Nádivky

Svatební koláčky se zdobí následujícími nádivkami: ořechová, maková, tvarohová, povidlová a jablečná. Koláčky zdobíme nádivkami pomocí sáčku se zdobičkou, aby vypadaly pěkně.

Recepty na nádivky

Množství je spíše orientační, hodně záleží na vaší chuti. My jsme dělali 9 dávek těsta a na to množství jsme spotřebovali 1,2 kg máku, 1 kg ořechů, 8 vaniček tvarohu, 6 láhví švestkových povidel a 4 láhve jablečných povidel.

 

Ořechová nádivka:

  • 10 dkg namletých vlašských ořechů
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • cukr dle chuti
  • rum podle chuti
  • asi 15 ks namletých kulatých piškotů
  • podle potřeby teplé mléko

Pokud je nádivka řídká přidáváme piškoty, pokud je hustá ředíme ji rumem.

Maková nádivka:

  • 15 dkg mletého máku
  • 8 dkg moučkového cukru (nám stačilo míň-zase dle chuti)
  • 1 dcl mléka
  • ½ lžičky skořice

Krátce povaříme (asi 2 min) a hlavně mícháme.

Tvarohová nádivka:

  • 25 dkg plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr a citronová šťáva nebo kůra dle chuti

Jablečná nádivka:

  • 4 velká jablka
  • cukr a skořice dle chuti

Jablka nastrouháme, ochutíme a necháme rozvařit, případně ještě rozmixujeme. My jsme použili už zavařovaná jablečná povidla, která dáváme na vdolky.

Povidlová nádivka:

  • cca 2 dcl švestkových povidel
  • moučkový cukr a rum dle chuti
  • nastrouhaný perník a skořice dle chuti a potřeby

Jestliže máme povidla hodně hustá, rozředíme je trochou vody.

 

Nádivky jsme připravovali večer předem, aby pečení další den pěkně frčelo.

Zdobení koláčků

Na vrch ještě koláčky vždycky ozdobíme:

 

  • tvarohové rozinkou,
  • makové mandličkou nebo vlašským oříškem,
  • povidlové, ořechové a jablečné žmolenkou.

Koláčky dáváme teplé do krabic a hned cukrujeme moučkovým cukrem.

 

Závěr

Teď už jen upéct. Koláčky si pořádně hlídejte, připálené už nejsou tak dobré :), a že to jde rychle (ale taky se snědli :)).

 

POZOR!

Podle pověr by koláčky rozhodně neměla péct nevěsta, aby si nezapekla štěstí. Takže si to raději jen kontrolujte, připravte si košíčky a hezky si do nich koláčky poskládejte :).

A další pověra, pokud máte nějakou vdavek chtivou svobodnou dívku, měla by ona i její milý sníst koláček pečený v rohu :). Do roka se prý vdá :).

 

Pokud by vás zajímalo, jak péct koláčky doma a bez stresu, klikněte zde.

Víte o někom, komu tenhle recept rozhodně udělá radost? Sdílejte příspěvek mezi svými přáteli.

 

Přeju dobrou chuť.

 

Prožijte svatební přípravy s radostí.

Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *